Letselschade en aansprakelijkheid bij ongeval met dieren - Uw rechten
  • Home
  • Letselschade en aansprakelijkheid bij ongeval met dieren

Letselschade en aansprakelijkheid bij ongeval met dieren

Dieren-landingspagina

Normaal gesproken horen dieren tot onze grootste vrienden. Helaas kan een onschuldig ogende hond, kat of paard toch onverwacht uit de hoek komen. Door dit “onberekenbare gedrag” van een dier kunt u zelfs letsel oplopen.

De vaststelling van aansprakelijkheid voor dieren lijkt op het eerste gezicht eenvoudig. De eigenaar of bezitter van een dier is altijd aansprakelijk voor uw letselschade. Maar men probeert u wel bijna altijd “medeschuld” in de schoenen te schuiven.

Dus als u letsel heeft opgelopen door een dier, dan kunt u uw letselschade in veel gevallen (gedeeltekijk) verhalen op de eigenaar van dat dier. Van der Toorn Personenschade is dé specialist op het gebied van aansprakelijkheid voor dieren en letselschade door dieren.

In Nederland heeft u bij letselschade recht op voor u kosteloze juridische hulp van een letselschadebureau. Dus onze hulp is voor u altijd helemaal GRATIS.

Aansprakelijkheid voor dieren en letselschade door dieren

Wanneer u letsel en letselschade oploopt door een dier, dan is de eigenaar of bezitter van dat dier in eerste instantie aansprakelijk.

Bij hem kunt u uw letselschade verhalen. Ook in het geval het dier was weggelopen of de eigenaar geen schuld heeft aan het gedrag van zijn dier. De aansprakelijkheid voor dieren is in de Wet geregeld in art. 6:179 BW en wordt ook wel een risico aansprakelijkheid genoemd.

Letselschade als gevolg van dieren heeft vaker dan gedacht nare gevolgen voor het slachtoffer. Letselschade door dieren is vaak ernstig van omvang. Hoofdletsel, hersenletsel, beenletsel, whiplash en arm- en schouderletsel zijn het meest voor komend.

Juist dit soort letsel heeft vaak blijvende gevolgen voor u als slachtoffer. Daarom is het bij aansprakelijkheid voor dieren en letselschade door dieren voor u belangrijk om juridische hulp in te schakelen. Zeker wanneer u weet dat u dat niets zal kosten.

Aansprakelijkheid voor dieren en letselschade door dieren: voorbeelden

de meest voorkomende praktijkvoorbeelden:

1. u wordt gebeten door een hond
2. u schrikt van een op u toe rennende hond en komt ten val of valt van uw fiets
3. iemands dier schrikt, rent in paniek weg en veroorzaakt daardoor een verkeersongeval
4. iemands dier veroorzaakt op een andere maier een verkeersongeval
5. u valt tijdens rijles van een paard van een ander
6. u valt tijdens “vrij rijden” of tijdens een buitenrit van een paard van een ander
7. als instructrice op een manege loopt u letsel op door een paard
8. u schrikt van ander onverwacht gedrag van een dier en valt

Aansprakelijkheid voor dieren: het onberekenbare gedrag van het dier

Bij aansprakelijkheid voor dieren gaat het altijd om “de eigen energie van het dier en het onberekenbare element dat daarin ligt besloten”.

Als uw letselschade is ontstaan door de eigen energie van een dier en het onberekenbare element dat daarin ligt besloten, dan is de eigenaar van het dier aansprakelijk. Bij aansprakelijkheid voor dieren moet het dus altijd gaan om een onverwacht handelen van een dier. Het overbrengen van een besmetting door een dier bijvoorbeeld, valt dus niet onder de aansprakelijkheid voor dieren.

In sommige gevallen neemt de rechter aan dat ook het slachtoffer zelf schuld heeft aan zijn of haar letselschade. Dat zien wij met name met letselschade ontstaan door paarden en tijdens paardrijden. In die gevallen zegt de rechter regelmatig dat iemand willens en wetens een risico heeft genomen.

Als u in die situaties letselschade oploopt, kan het zo zijn dat u tot 50% medeschuld toegerekend. Met andere woorden: uw krijgt dan slechts 50% van uw totale letselschade vergoed.

Letselschade door dieren

Als u letsel oploopt door een dier, kan is er bij u al snel sprake van financiële schade. Die financiële schade noemen wij letselschade. Uw letselschade kan bestaan uit:

1. extra kosten
2. verlies van inkomen (inkomensschade)
3. smartengeld (immateriele schadevergoeding) èn
4. uw juridische kosten (de kosten van een letselschadebureau => lees: onze kosten)

Als er bij u sprake is van inkomensschade, dan kunt u sowieso beter juridische hulp inschakelen. Want het berekenen van deze schade is niet eenvoudig en bij uitstek werk voor een letselschadespecialist. Juridische hulp bij letselschade is bij ons voor u volledig kosteloos.

Ons advies: juridische hulp een must en voor u volledig kosteloos!

Bij aansprakelijkheid voor dieren en letselschade door dieren, ontstaan vaak discussies. Zowel over de schuldvraag als over de aard van uw letsel en de hoogte van uw letselschade.

U moet zich afvragen of u die discussie zelf wel wilt óf kunt voeren. U heeft namelijk altijd te maken met de aansprakelijkheidsverzekeraar van de eigenaar van het dier. Een verzekeringsmaatschappij dus. En iedereen weet dat een verzekeraar soms meer aan zijn eigen belangen denkt dan aan die van u.

Zeker als het gaat om aansprakelijkheid en ernstig letsel, is het belangrijk dat er ook iemand is die alleen aan uw belangen denkt. Daarom adviseren wij bij letselschade door dieren eigenlijk altijd om juridische hulp in te schakelen. Zeker omdat dit u helemaal niets zal gaan kosten.

Want uw tegenpartij is ook verplicht om uw juridische kosten (lees: ons honorarium) te vergoeden. Dat staat in de Wet in art.6:96BW. Hierdoor wordt onze hulp voor u dus helemaal kosteloos.

U krijgt van ons van te voren een duidelijke schriftelijke kostengarantie, waarin staat dat onze hulp voor u volledig kosteloos zal zijn.

Dus mocht de tegenpartij onze kosten niet of niet volledig willen vergoeden, dan is dat ons bedrijfsrisico en niet het uwe. U hoeft onze nota’s ook niet eerst voor te schieten. Sterker nog, u krijgt onze facturen niet eens te zien. Die gaan rechtstreeks naar de tegenpartij, die ze ook rechtstreeks met ons moet verrekenen. En doet die dat niet, dan komt dat voor onze rekening en niet voor de uwe. Beloofd!

Letselschade door dieren en behoefte aan advies?

Van der Toorn Personenschade is HET letselschadebureau in Nederland. Al sinds 1999 helpen wij slachtoffers van letselschade door dieren aan een rechtvaardige schadevergoeding. Onze letselschade professionals helpen u van begin tot eind en voor u altijd GRATIS.

Als u behoefte heeft aan een letselschade advies, of vragen over aansprakelijkheid voor dieren, neem dan gerust contact met ons op. Dat kan via het formulier op de website, per telefoon, per email of zelfs via de chat. Wat u het prettigst vindt.

Wij geven u een eerlijk en deskundig advies en dat verplicht u tot niets. Daarna kunt u zelf beslissen wat u met ons advies doet.

Stel direct uw vraag en ontvang dezelfde werkdag een eerste gratis advies.

Wat is u overkomen?

Direct advies nodig? Vul dit formulier in en wij bellen u binnen een dag terug.