Schadevergoeding whiplash? Wij geven u het eerlijke verhaal
 • Home
 • Hoogte en schadevergoeding whiplash

Hoogte en schadevergoeding whiplash

Icon-wiplash

Wij merken dat veel mensen zich afvragen hoe hoog hun schadevergoeding bij whiplash eigenlijk zou moeten zijn.

Dat is ook niet zo raar, want zelf heeft u daar nu eenmaal niet voldoende verstand van. Daarnaast bestaat er best vaak “gezond wantrouwen” over de schadevergoeding die de aansprakelijke verzekeraar uit zichzelf aanbiedt. Ook dat is niet zo vreemd …

Zelfs uw rechtsbijstandverzekeraar, nota bene uw eigen belangenbehartiger, geeft u toch vaak niet de duidelijkheid die u graag zou willen hebben. Sterker nog: ze geven u vaak niet de duidelijkheid die u eigenlijk zou moeten hebben. En dan komt men met termen als:

 1. niet objectiveerbaar letsel
 2. geen causaal verband tussen uw ongeluk en uw whiplash
 3. whiplash bestaat niet of
 4. verzekeraars erkennen whiplash niet.

Op dat moment wordt het voor u nog moeilijker om te weten waar u qua letselschadevergoeding recht op zou moeten hebben.

Vaststellen letselschadevergoeding bij whiplash

Maar eerlijk is eerlijk, het ligt juridisch allemaal best gecompliceerd. Alhoewel onze letselschadespecialisten echt tot de allerbesten in Nederland behoren, is het ook voor ons vrijwel onmogelijk om u “zomaar” een advies te geven over de hoogte en het bedrag van uw schadevergoeding bij whiplash.

Wat wij wel kunnen doen, is u aangeven welke medische, juridische en persoonlijke factoren in uw specifieke situatie een rol spelen bij de vaststelling van uw whiplash schadevergoeding. Bij deze “factoren” kunt u onder andere denken aan:

 • de duur van uw genezingsproces
 • de vraag of u volledig bent hersteld of niet
 • de mate waarin u door uw whiplash wellicht arbeidsongeschikt bent geworden en zo ja, voor hoe lang en
 • welke hinder u ondervindt bij andere dingen, zoals in het huishouden of in en rond uw huis.

Bent u arbeidsongeschikt geworden, dan krijgt u misschien niet uw inkomen doorbetaald. Bent u huisvrouw, dan is er misschien extra hulp in het huishouden nodig. Geneest u snel van uw whiplash symptomen, dan lijdt u – gelukkig maar – over een relatief korte periode schade. Duurt alles langer, dan zal ook uw schadevergoeding als vanzelf hoger uitvallen.

Daarnaast speelt er vrijwel altijd een medische discussie, zeker als u vanuit het verleden al bekend bent met nek- of schouderklachten of ander letsel dat naar de mening van de aansprakelijke verzekeraar een rol kan spelen.

Is uw whiplash letsel blijvend, dan spreken we over een post whiplash syndroom en zal de discussie met de aansprakelijke verzekeraar alleen maar feller en harder worden.

Medisch causaal verband en juridisch causaal verband bij whiplah

Een arts in dienst van een verzekeringmaatschappij – zelfs als het om uw eigen rechtsbijstandverzekeraar gaat – zal bijna altijd stellen dat er geen medisch causaal verband bestaat tussen uw ongeval en uw whiplash.

Men zal vroeg of laat zeggen: whiplash letsel bestaat eigenlijk niet, uw klachten kunnen dus niet van het ongeval komen en u kunt maar beter naar een psychiater gaan, want het zit tussen uw oren.

De arts van de verzekeraar – een medisch adviseur – zal daarbij altijd verwijzen naar de Whiplash Richtlijn 2007 van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. Daarin staat inderdaad dat whiplash letsel niet medisch objectiveerbaar is en daarom – wederom medisch gezien – geen aanleiding kan geven tot klachten en beperkingen en dus invaliditeit.

En dat klopt dus niet!

In Nederland wordt – en zo kijkt een rechter er tegenwoordig ook naar – namelijk uitgegaan van een juridisch causaal verband! En niet (alleen) van het medisch causaal verband.

Dus als het – puur juridisch gezien – aannemelijk is dat u door een ongeval whiplash letsel heeft opgelopen en u kunt dat ook met medische gegevens bewijzen, dan moet de aansprakelijke verzekeraar uw letselschade gewoon vergoeden!

Wij raden mensen bijna altijd af om die “medische” en “juridische” discussie zelf met de verzekeraar te voeren. Dat is voor u namelijk zéér frustrerend en meestal beschikt u nu eenmaal niet over voldoende medische en juridische kennis om die discussie in uw voordeel te beslechten. U discussieert dan wel, maar wint niet en dat is oprecht zonde.

Bij een discussie over causaal verband kunt u sowieso maar beter rechtshulp inroepen. Want die discussie is voor u zeer belastend en vervelend. Juridische hulp bij letselschade is voor u namelijk kosteloos, dus waarom zou u al die moeite zelf doen? In Nederland is een aansprakelijke partij namelijk ook verplicht om uw juridische kosten (lees: ons honorarium) te vergoeden. Dat staat geregeld in art. 6:96BW. U krijgt op die manier dus recht op GRATIS juridische hulp bij whiplash.

 

Voorbeelden van een schadevergoeding

Stel u bent huisvrouw en u heeft whiplash letsel opgelopen. Misschien heeft u uw huishouden enkele weken of maanden aan anderen (in uw gezin, familie of andere mantelzorgers) moeten overlaten. Alhoewel u daarvoor waarschijnlijk geen concrete extra kosten heeft gemaakt, heeft u dan toch recht op een vast bedrag aan schadevergoeding. De schadevergoeding voor uw whiplash zal vanwege die vaste vergoeding voor huishoudelijke hulp, uw eigen risico voor uw zorgverzekering en uw smartengeld, al snel enkele duizenden euro’s komen te bedragen.

Bent u door uw whiplash letsel – bijvoorbeeld – arbeidsongeschikt geworden, dan krijgt u uw salaris misschien niet (0-uren contract, oproepcontract, wachtdagen) of niet volledig (Ziektewet, min-max contract) doorbetaald. Of u kunt bijvoorbeeld geen overwerk meer doen, hebt ingepland werk niet kunnen doen of u hebt moeten stoppen met betaalde werkzaamheden in privé (bijklussen/beunen). In die gevallen heeft u ook recht op vergoeding van uw inkomensschade en kan de hoogte van het bedrag van schadevergoeding bij whiplash zomaar oplopen tot in de tienduizenden euro’s.

Is er bij u als gevolg van uw whiplash sprake van volledige en blijvende arbeidsongeschiktheid, dan is het natuurlijk duidelijk dat uw vergoeding letselschade nog horen uit zal vallen.

Daarnaast heeft u altijd recht op een smartengeld, de vergoeding voor “gederfde en nog te derven levensvreugde”, ook wel immateriele schadevergoeding genoemd.

Maar het is en blijft juridisch gezien nu eenmaal onmogelijk om direct en van te voren concrete bedragen te noemen. Want dat hangt volledig af van de ernst van uw letsel en uw persoonlijke situatie. Ieder bedrag dat wij noemen is niet meer dan een “gok” en voor “gokken” kunt u beter in het casino terecht. Wij staan er om bekend om eerlijk, gedegen en duidelijk advies te geven. Want daar heeft u uiteindelijk het meeste aan.

Tot slot is het voor u belangrijk om te weten dat hoe hoger uw letselschade uitvalt, hoe kritischer een verzekeringmaatschappij zich ten aanzien van uw letsel en letselschade zal opstellen. Juist daarom wijzen wij er altijd op dat deskundige juridische bijstand bij whiplash letsel belangrijk is om een uiteindelijk rechtvaardige schadevergoeding te ontvangen. Zeker als die juridische hulp voor u in bijna alle gevallen gratis is.

De hoogte en het bedrag van schadevergoeding bij whiplash: smartengeld

Om maar “met de deur in huis te vallen”: bij whiplash kent het Nederlands recht bepaald geen ruime vergoedingen voor smartengeld. Berichten daarover komen ook regelmatig in de publiciteit.

Het hoogste voor whiplash letsel toegekende smartengeld bedraagt volgens de ANWB Smartengeldgids 2012 inmiddels €.42.815,00 (Rechtbank Utrecht, 22 november 2000).

Het ging om een 49-jarige man die voor de tweede keer een verkeersongeval kreeg .

Bij de eerste aanrijding had hij al whiplash letsel opgelopen, maar door de tweede aanrijding werd dit een heel stuk erger. Daarnaast liep de man ook een hersenschudding op.

Er werd gesproken over een zeer ernstig whiplash trauma, met onder meer:

 • geheugen- en concentratiestoornissen
 • 1 week opname ziekenhuis
 • behandelingen pijnpoli en chiropractor
 • functionele invaliditeit 44%
 • na het eerste ongeval gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid maar na het tweede blijvend voor 100%
 • problemen met zelfverzorging, privé en sociaal leven en
 • problemen in de relationele sfeer en zijn liefdesleven.

Letselschadebureau Van der Toorn Personenschade

Bij Van der Toorn werken alleen de méést ervaren letselschadejuristen, (register-)experts en letselschadespecialisten. Wij besteden niet minder dan 100% van onze tijd aan de letselschade zaken en aan niets anders. Niet iedere letselschade advocaat kan met recht hetzelfde zeggen!

Sinds 1999 helpen wij letselschade slachtoffers met het claimen van hun letselschade. Wij zijn hét letselschadebureau in Nederland. Bij ons geen onervaren of beginnende letselschade advocaten. Bij letselschadebureau Van der Toorn Personenschade werken alleen letselschadespecialisten van het hoogste niveau.

Wat kost een letselschadebureau?

Bij Van der Toorn Personenschade kost juridische hulp bij letselschade u niets! In de Wet is namelijk bepaald dat de hulp van een letselschadebureau voor u als letselschade slachtoffer volledig kosteloos is.

De kosten van uw letselschadebureau worden als onderdeel van uw totale letselschade gezien. Uw tegenpartij is dus ook verplicht om uw juridische kosten (lees: de kosten van uw letselschadebureau) te vergoeden. Dat staat in art. 6:96 BW.

Wij garanderen u van te voren èn schriftelijk, dat onze hulp bij letselschade voor u echt ALTIJD volledig kosteloos zal zijn. Daarin zijn wij echt uniek, want er is in Nederland geen ander letselschadebureau dat u hetzelfde durft te garanderen!

Behoefte aan letselschade advies whiplash?

Wilt u meer informatie over whiplash en schadevergoeding, neem dan gerust contact met ons op. U kunt bellen, mailen of zelfs chatten. Wat u wilt.

U krijgt van ons een eerlijk en deskundig advies en u bent tot niets verplicht.  En komt u tot de conclusie dat u onze juridische hulp goed kunt gebruiken, dan helpen wij u graag. Dat kost u niets, want de tegenpartij moet óók onze rekening betalen. Dat staat in de Wet geregeld in art. 6:96BW.

En betaalt de tegenpartij onze kosten niet, dan is dat ons (bedrijfs)risico en niet het uwe. Dat beloven wij u van te voren schriftelijk!

Letselschadebureau Van der Toorn Personenschade helpt u graag, goed en helemaal GRATIS!

Wat is u overkomen?

Direct advies nodig? Vul dit formulier in en wij bellen u binnen een dag terug.