Letselschade woon-werkverkeer; Wij verlenen u deskundig advies
  • Home
  • Letselschade woon-werkverkeer; recht op schadevergoeding

Letselschade woon-werkverkeer; recht op schadevergoeding

Verkeer-woonwerk

Heeft u door uw eigen schuld tijdens woon-werkverkeer letselschade opgelopen bij een verkeersongeval? Dan kunt u uw letselschade misschien toch vergoed krijgen!

Letselschade verkeersongeval door eigen schuld

Als u door eigen schuld letselschade oploopt door een verkeersongeval tijdens woon-werkverkeer, dan is uw werkgever daar in beginsel niet voor aansprakelijk. Dat is anders wanneer u letselschade oploopt door een verkeersongeval tijdens werktijd. Ook al reed u toen in uw eigen auto.

Heeft u door schuld van een ander letselschade opgelopen door een verkeersongeval tijdens woon-werkverkeer of tijdens het werk, dan is er sowieso geen probleem. In dat geval zal de verzekeringsmaatschappij van de veroorzaker uw letselschade moeten vergoeden.

Als uw werkgever een speciale verzekering (WEGAM, SVI of bijvoorbeeld een verzekering voor Goedwerkgeverschap) heeft afgesloten, dan kunt u uw letselschade door een verkeersongeval tijdens woon-werkverkeer toch vergoed krijgen. Rijdt u in een (lease) auto van de zaak, dan heeft die sowieso verplicht een speciale verzekering.

Het “speciale” aan al die verzekeringen is dat als u letselschade oploopt bij een verkeersongeval, uw letselschade altijd wordt vergoed. Ook als is het uw eigen schuld en ook tijdens woon-werkverkeer.

Ook bij eigen schuld, krijgt u letselschade voor 100% vergoed

Als uw werkgever zo’n speciale verzekering heeft, dan krijgt u uw letselschade toch volledig vergoed. Ook als u door uw eigen schuld letselschade oploopt bij een verkeersongeval tijdens woon-werkverkeer. Sommige verzekeringen zijn in Nederland al lange tijd verplicht op basis van een uitspraak van de Hoge Raad. Maar andere verzekeringen ook weer niet.

Vrijwel alle werkgevers hebben tegenwoordig een SVI-verzekering voor de eigen auto’s of leaseauto’s. Veel werkgevers hebben ook een WEGAM verzekering of een verzekering voor Goedwerkgeverschap). Helaas nog niet allemaal, maar in dat geval kunt u uw werkgever onder bepaalde omstandigheden aansprakelijk stellen voor het niet hebben van zo’n verzekering.

Normale regeling letselschade verkeersongeval met eigen schuld

U krijgt uw letselschade na een verkeersongeval alléén maar vergoed als een ander voor het verkeersongeval en uw letselschade aansprakelijk is. Dat is de normale regel.

Als u zélf voor het ontstaan van het verkeersongeval verantwoordelijk bent, dan krijgt u uw letselschade niet vergoed. Want u bent zelf schuldig en dat wordt niet door een normale autoverzekering gedekt. Die dekt alleen schade die u met uw auto aan anderen heeft toegebracht. Dus een normale autoverzekering vergoed wél de schade van uw inzittenden (dat zijn “anderen”), maar niet uw eigen letselschade.

Als u onder werktijd door eigen schuld letselschade oploopt door een verkeersongeval, dan blijft u zelf met uw schade zitten. Want er is niemand die voor uw letselschade aansprakelijk is, behalve uzelf.

Normale regeling woon-werkverkeer

Normaal gesproken is uw werkgever niet verantwoordelijk voor letselschade door eigen schuld ontstaan door een verkeersongeval tijdens woon-werkverkeer. Daarop zijn uitzonderingen mogelijk, maar dat hangt af van de omstandigheden. Er bestaat geen specifieke “vuistregel” voor deze uitzonderingen. Van belang kan zijn:

  1. hoe het werk is georganiseerd
  2. waar en wanneer de zeggenschap van uw werkgever begint en eindigt
  3. of u verplicht bent om van een bepaalde manier van vervoer gebruik te maken
  4. hoeveel keuze u heeft om het woon-werkverkeer zelf in te delen.

Als uw werkgever geen speciale verzekering heeft, dan zullen deze omstandigheden van belang kunnen zijn. U moet uw werkgever dan wel aansprakelijk stellen en dat heeft meestal niet de voorkeur van de gemiddelde werknemer èn werkgever. Daarom is het voor u veel prettiger en makkelijker als uw werkgever zo’n speciale verzekering heeft.

Letselschade eigen schuld bij speciale verzekering

Bij zo’n speciale verzekering wordt er namelijk niet gekeken naar schuld of aansprakelijkheid. Zo’n verzekering dekt alle letselschade na een verkeersongeval. Het maakt dan dus niet uit of u het verkeersongeval zelf heeft veroorzaakt of niet.

U krijgt uw letselschade sowieso voor 100% vergoed van de verzekeraar van uw werkgever. Alleen wordt “uw eigen verzekeraar” dan opeens “uw tegenpartij” en dat is voor u geen ideale situatie.

Eigen verzekering, dus waarom nog hulp letselschadebureau?

Het vaststellen en claimen van uw letselschade door een verkeersongeval is ingewikkeld. En verzekeringsmaatschappijen hebben nu eenmaal hun eigen belangen. Helaas komen die niet altijd overeen met die van u.

Een aansprakelijkheidsverzekeraar weet nu eenmaal veel meer over letselschade dan u. Het is voor u daarom gewoon te lastig om te controleren of uw tegenpartij zich wel keurig aan de spelregels houdt. Maar zelfs als uw tegenpartij uw letselschade keurig behandelt, dan nog kunt u dat niet weten. Want u beschikt nu eenmaal niet over voldoende kennis van het letselschaderecht.

Om die reden kent het Nederlands recht de mogelijkheid van – voor u – kosteloze juridische hulp bij letselschade. Ook bij zo’n speciale verzekering.

Gratis hulp bij letselschade woon-werkverkeer

De verzekeringsmaatschappij van uw werkgever is óók verplicht om de kosten van juridische bijstand (lees: ons honorarium) te vergoeden. Dat staat in art. 6:96BW. Onze kosten worden dus als een apart onderdeel van uw totale letselschade gezien.

Onze facturen sturen wij rechtstreeks en apart van uw eigen letselschade naar tegenpartij. En de tegenpartij moet onze kosten ook weer rechtstreeks en apart van uw eigen letselschade aan ons vergoeden. Op deze wijze wordt onze juridische hulp voor u helemaal GRATIS.

Er zitten “geen addertjes onder het gras”. Want voordat wij voor u aan de slag gaan, krijgt u van ons een duidelijke schriftelijke kostengarantie. Daarin staat dat onze hulp voor u volledig kosteloos zal zijn. U krijgt onze nota zelfs niet eens te zien en u hoeft onze kosten ook niet eerst voor te schieten. En als de tegenpartij onze facturen niet of niet volledig betaalt, dan komt dat voor onze rekening en niet voor die van u. Afgesproken!

Heeft u behoefte aan letselschade advies?

Heeft u behoefte aan advies over letselschade woon-werkverkeer? Neem dan gerust contact met ons op, ook als u denkt dat het ongeval uw eigen schuld was. Dat is voor u helemaal vrijblijvend en verplicht u tot niets.

Samen met u kijken we of u recht heeft op vergoeding van uw letselschade. Bijna altijd kunnen wij u dat al direct – en dus puur aan de hand van uw eigen verhaal – vertellen. Of we kijken eerst samen naar welke verzekeringen uw werkgever mogelijkerwijs voor u heeft afgesloten. Zo weet u direct waar u aan toe bent.

U kunt ons bellen, mailen of chatten. Wat u wilt. U krijgt van ons een eerlijk en duidelijk onderbouwd advies. Daarna kunt u zelf beslissen wat u ermee wilt doen.

Letselschadebureau Van der Toorn Personenschade helpt u graag, goed en helemaal GRATIS!

Wat is u overkomen?

Direct advies nodig? Vul dit formulier in en wij bellen u binnen een dag terug.