Smartengeld berekenen? Immateriele schadevergoeding bij amputatie rechter pink

Smartengeld berekenen

 

Immateriele schadevergoeding na amputatie pink ….

Vanwege een medische misser in het ziekenhuis in Harderwijk, moest de rechter pink van een 59-jarige vrouw worden geamputeerd.

Haar advocaat is er niet in geslaagd om met de verzekeraar van het ziekenhuis overeeenstemming te krijgen over de hoogte van de haar toekomende immateriele schadevergoeding, ofwel het smartengeld.

Het slachtoffer eist een immateriele schadevergoeding van €.30.000,00. De verzekeraar van het ziekenhuis – Centramed – vindt een smartengeld van €.7.500,00 voldoende.

Centramed baseert zich daarbij op de Smartengeldgids van de ANWB. De zaak wordt door de advocaat van het slachtoffer ter beoordeling voorgelegd aan de Rechtbank Zutphen.

Smartengeld berekenen ….

De Nederlandse rechter gaat bij het smartengeld berekenen uit van alle omstandigheden van het geval. Met name van de aard en ernst van het letsel en de gevolgen daarvan voor de betrokkene.

De rechter dient bij het smartengeld berekenen tevens te letten op de bedragen die door Nederlandse rechters in vergelijkbare gevallen zijn toegekend.

Bij het smartengeld berekenen moet daarnaast rekening worden gehouden met de eerdere maximaal toegekende bedragen en de daarna opgetreden geldontwaarding (inflatie). Wilt u meer weten over het berekenen van smartengeld? Klik dan HIER.

Smartengeldgids ….

De verzekeraar van het ziekenhuis, wees op de uitspraken 182, 183, 193 en 195 van de ANWB Smartengeldgids 2009. Volgens de Smartengeldgids zou de immateriele schadevergoeding maximaal €.7.500,00 kunnen bedragen.

In de Smartengeldgids zijn alle in het verleden door de Nederlandse rechters gedane uitspraken over smartengeld en immateriele schadevergoeding gepubliceerd.

Het smartengeld volgens de rechter ….

In dit specifieke geval hield de rechter bij de bepaling van de immateriele schadevergoeding rekening met het feit dat betrokkene:

  • ten tijde van de amputatie 59 jaar oud was;
  • het gemis van haar pink dagelijks als een verminking ervaart;
  • ervan houdt om veel sierraden aan haar handen te dragen;
  • functioneel gezien voor 5% invalide wordt beschouwd èn
  • bij verschillende werkzaamheden met de stomp blijft “haken”.

Desalniettemin, zo besluit de rechter, kunnen de door het slachtoffer aangevoerde relevante omstandigheden geen hoger smartengeld rechtvaardigen dan €.7.500,00.

Daarmee krijgt Centramed gelijk en moet het slachtoffer dus genoegen nemen met een imateriele schadevergoeding die 4 keer lager ligt dan door haar advocaat gevorderd.

Advies nodig over uw immateriele schadevergoeding of smartengeld ….?

Aan de hand van deze uitspraak wordt maar weer eens duidelijk dat een immateriele schadevergoeding in Nederland relatief gezien erg laag ligt.

Dit gezegd hebbende, is het dus van groot belang om uw claim smartengeld al bij het indienen daarvan, zo veel mogelijk in overeenstemming te laten zijn met de normen van het Nederlands recht. Waarom?

Het honorarium van de advocaat van betrokkene, bedroeg in deze zaak maar liefst €.23.128,46. De rechter wees uiteindelijk een bedrag toe van €.10.000,00, waardoor er aan juridische kosten €.13.128,46 overbleef. Formeel zou betrokkene dit bedrag uit eigen zak aan haar advocaat moeten betalen.

Als zij daarvoor het haar toegekende smartengeld van €.7.500,00 zou gebruiken, dan heeft deze medische misser in combinatie met haar keuze van advocaat er uiteindelijk voor gezorgd dat zij is opgezadeld met een restschuld van €.5.628,46. En dat zou eigenlijk dus niet moeten kunnen.

Niet geheel onterecht tikte de rechter (de advocaat van) betrokkene dan ook op de vingers, door te zeggen dat: “nu verzoekster haar vordering heeft beperkt tot immateriele schadevergoeding, had zij (lees: haar advocaat) zich echter moeten realiseren dat – gelet op de doorgaans toegewezen bedragen voor immateriele schadevergoeding – de juridische kosten hiermee in redelijke verhouding dienden te blijven.”

Harde garantie juridische kosten bij Van der Toorn Personenschade

Van der Toorn Personenschade pakt dit aantoonbaar anders aan! Van ons krijgt u van te voren de schriftelijke garantie dat onze juridische hulp voor u kosteloos zal zijn.

Hierdoor komt u achteraf nooit voor financiele verrassingen te staan. Daarnaast brengen wij u ook altijd als eerste een geheel vrijblijvend huisbezoek.

Stel direct uw vraag en ontvang dezelfde werkdag een eerste gratis advies.

 

Uw kans op een schadevergoeding?

Test hier of u in aanmerking komt voor vergoeding van uw letselschade en onze GRATIS rechtshulp.

DOE NU DE LETSELSCHADETEST

Letselschadebureau Van der Toorn Personenschade

dé letselschadespecialist in Nederland met kantoren in Voorburg (ZH), Ede (Gld.), Bredevoort (Achterhoek) en Nederweert (LB). Wij zijn er om u te helpen aan een rechtvaardige vergoeding van uw letselschade. En dat kost u niets! Want volgens de Wet moet uw tegenpartij óók onze kosten vergoeden. Bij ons geen "gedoe" of "addertjes onder het gras", maar van tevoren een duidelijke schriftelijke Kostengarantie. U krijgt hoogwaardige juridische hulp van een letselschadebureau met het Keurmerk Letselschade. Hoe zeker wilt u het hebben ....